Met de huidige BPM-regeling kunnen autokopers duizenden euro's besparen door een jonge occasion uit Duitsland te importeren. Dit zijn de zaken waar je bij auto-import op moet letten.
1: Betaal zo weinig mogelijk BPM

Geld besparen is de belangrijkste reden om een auto uit Duitsland te importeren. De belastingdienst vertelt graag hoe en hoeveel BPM je moet afdragen om de eigen kas zoveel mogelijk te spekken. Importeurs kunnen echter beter zelf via een erkend specialist een bpm-taxatierapport laten opstellen, de zogenaamde tegenbewijsregeling. Uiteraard kunnen wij zo'n rapport voor u verzorgen.


2: Kijk op meerdere occasionsites

Het aanbod tweedehands auto's in Duitsland is vele malen groter dan bij ons. Toch loont het om in de zoektocht naar jonge dealeroccasions op meerdere occasionsites en de sites van het merk zelf te zoeken. De belangrijkste sites in Duitsland zijn Mobile.de en Autoscout24.de. Dit zijn de grootste van het land en zeer waarschijnlijk zelfs van Europa. Vergeet echter ook de sites van de merken zelf niet. Audi, BMW, Mercedes, Porsche en Volkswagen hebben allemaal eigen occasionsites. Daarop staan de beste, vaak jonge occasions. Auto's met een gegarandeerde kilometer- en onderhoudshistorie. Die moet u hebben. Hierbij enkele handige links.


Audi Gebrachtwagen:
http://www.audi.de/de/brand/de/gebrauchtwagen.html

BMW Gebrauchtwagenbörse:
http://www.bmw.de/de/topics/gebrauchtfahrzeuge/gebrauchtwagenboerse.html

Mercedes: Junge Sterne:
http://www.mercedes-benz.de/content/germany/mpc/mpc_germany_website/de/home_mpc/passengercars/home/_used_cars/young__stars.html

Porsche Approved:
http://www.porsche.com/germany/approvedused/porscheapproved/

Volkswagen Gebrauchtwagenbörse:
http://vtp.volkswagen.de/vwdeb/i/s|1300,U/controller.do#/s|1300,U

3: Onderhandel over de prijs

Duitse dealers en handelaars komen bij onderhandelingen onwrikbaar over. Onze ervaring leert echter dat er altijd ruimte zit in de vraagprijs. Houdt daarom aan de onderhandelingstafel voet bij stuk en zorg dat u geldelijke korting krijgt. Voor de dealer is een koper uit het buitenland aantrekkelijk, want hij heeft er achteraf geen extra werk van, bijvoorbeeld in het geval van problemen of een garantiezaak.


4: Zorg dat u goed voorbereid bent

Het is vaak een hele rit naar Duitsland. Idealiter heeft u meerdere auto's op de korrel, zodat u niet onverrichter zake naar huis hoeft indien een exemplaar bij inspectie tegenvalt. Dit biedt u tevens een betere onderhandelingspositie.


5: Koop met een nieuwe apk-keuring

Zorg ervoor dat u de auto met een nieuwe Tüv-keuring (de Duitse apk) koopt en zeg dit vooraf aan de telefoon. Vraag ook het officiële keuringsbewijs en neem dit als bewijs mee naar de RDW. Die nemen bij auto-invoer tegenwoordig de Duitse apk over. Deze is maar liefst twee jaar geldig, zodat u hiervoor in ons land voorlopig niet naar de garage hoeft.


6: Besteed extra aandacht aan het aankoopcontract

Lees het aankoopcontract goed door. Sommige bedrijven proberen op slinkse wijze verantwoording voor de verkoop te omzeilen. Zo verkopen Duitse autobedrijven een auto soms im Kundenauftrag. Dit houdt in dat de dealer op papier slechts als tussenpersoon optreedt voor een particulier. Op deze manier zijn zij niet aansprakelijk (geen garantie die normaal bij autokoop door een bedrijf wettelijk één jaar bedraagt) als er na aankoop iets met de auto mis blijkt te zijn.


7: Regel het transport

Voor transport in Duitsland kunt u een dealer vragen het zogenaamde Kurzzeitkennzeichen te regelen (of dit zelf halen bij het plaatselijke gemeentehuis). Hiermee kunt u verzekerd tot aan de Nederlandse grens rijden. Voor daarna moet er echter autotransport klaar staan, want met de Duitse platen mag u officieel niet in ons land rijden. De douane controleert hier streng op.


8: Vergeet import door Nederlandse dealers

Nu auto-import de laatste jaren zo'n vlucht heeft genomen, bieden steeds meer Nederlandse dealers deze service ook aan. Zij hebben echter nog niet de expertise van in auto-import gespecialiseerde bedrijven. Bovendien betaalt u bij een dealer alsnog teveel vanwege de afleverkosten en de marge van de dealer. Bij Import Auto's bent u met een van onze importpakketten klaar. Zodat u van tevoren precies weet wat uw auto gaat kosten en dat u de laagst mogelijke prijs betaalt.


tuv keuring
Bij invoer neemt de RDW tegenwoordig de Duitse Tüv-keuring over. Vraag hierom bij aankoop en neem het formulier als bewijs mee naar de RDW-keuring.