Door gewijzigde bpm-regelgeving is de import van jonge tweedehands auto's de laatste jaren flink toegenomen. Kopers lopen echter het risico op een kat in de zak als ze de tellerstand niet goed verifiëren. Volgens cijfers van de Bovag is bij een op de drie auto's in Duitsland de teller teruggedraaid.


In Nederland hebben we de NAP (Nationale Auto Pas). Dit samenwerkingsverband geeft minder kans op tellerfraude, maar is helaas nog niet waterdicht. Volgens officiële statistieken is bij een op de achttien Nederlandse auto's sprake van een gemanipuleerde kilometerstand. In België bestaat eveneens een centraal registratiesysteem en komen teruggedraaide tellers minder voor. Wij presteren echter vele malen beter dan het land van Pünktlichkeit en zakelijkheid. Hou je vast: volgens officiële cijfers van de Bovag is bij een op de drie Duitse auto's de kilometerstand gemanipuleerd. De Nederlandse brancheorganisatie vermoedt zelfs dat bij naar ons land geïmporteerde Duitse auto's de tellerstand in de helft van de gevallen niet klopt.


Duitse auto heeft betere uitrusting

Duitsland is nou net het land waar de meeste vanuit het buitenland geïmporteerde auto's vandaan komen. En niet zonder reden. Duitse automobilisten zijn over het algemeen zuinig op hun auto's (veel meer huizen dan in Nederland beschikken over een garage), onderhouden deze goed en – last, maar voor potentiële kopers zeker niet least: Duitse auto's zitten veel beter in hun uitrusting dan Nederlandse.


Tellerstand belangrijk voor veiligheid

Een juiste tellerstand is overigens niet alleen belangrijk voor de waarde van een auto en dus voor de portemonnee van de toekomstige Nederlandse eigenaar. Er is een rechtstreeks verband met de veiligheid van de inzittenden. Een onjuiste tellerstand betekent immers dat een auto het voorgeschreven onderhoud niet op tijd krijgt. Er zijn in ons land gevallen bekend waarbij bijvoorbeeld de niet tijdig vervangen aandrijfriem, van een uit Duitsland geïmporteerde auto met een gemanipuleerde tellerstand, op de snelweg is geknapt.


Auto Import Trading controleert zelf

Binnen de Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met auto-import neemt Auto Import Trading een bijzondere plaats in. Waar andere importbedrijven een auto na telefonisch onderhoud – en dus ongezien – voor hun klanten kopen, gaan de experts van Auto Import Trading zelf naar Duitsland om de auto ter plekke te keuren. Door vele jaren ervaring heeft Auto Import Trading een lijst met manieren samengesteld om de kilometerstand van Duitse auto's na te gaan. Zodat de nieuwe Nederlandse eigenaar geen financieel risico loopt en veilig van de nieuwe auto kan genieten.


Als de kilometerstand niet klopt krijgt een auto niet op tijd het voorgeschreven onderhoud.

Fraudeurs kunnen met behulp van een laptop zelfs de modernste digitale kilometertellers in enkele minuten terugdraaien.