We schrijven hier bewust niet 'schadeauto'. In de branche zijn dat niet de auto's die je wilt hebben, omdat ze meestal flink in elkaar hebben gezeten. Kleine schades, zoals steenslag, vallen hier echter ook onder en daarmee loopt bij auto-import het voordeel nog meer op.
Bij het importeren van een jong gebruikte occasion uit bijvoorbeeld Duitsland betaal je bpm over de economische- of handelswaarde van de auto. Omdat nieuwe auto's zo snel afschrijven zit hem daarin ook de winst voor de nieuwe eigenaar. Bij het importeren van een schade-auto maximaliseer je dat voordeel, zou je denken. Op zich klopt dat, maar niemand wil een bijna nieuwe auto rijden die flink in elkaar heeft gezeten en daardoor als schade-auto te boek staat. Toch kun je een groot deel van het voordeel dat bij auto-import met een schadeauto te halen valt, ook verkrijgen met een auto die niet in de kreukels heeft gelegen. Dat komt omdat de economische waarde ook beïnvloedt wordt door kleine schades zoals steenslag, schade aan de wielen (stoepranden!) en lakbeschadigingen.
Bpm-taxatierapport
Als een BPM-aangifte niet waterdicht is, stuurt de belastingdienst een naheffing die vaak te hoog is. In de berekening gaat de belastingdienst bijvoorbeeld uit van kostbare opties die de auto in werkelijkheid helemaal niet heeft, bij een BMW kan dat een M-pakket zijn terwijl de auto feitelijk niet het complete pakket, maar slechts een sportonderstel heeft. Op de naheffing kun je gelukkig wel bezwaar aantekenen, maar dat moet goed onderbouwt worden. Beter is het uiteraard om het in één keer goed te doen.
Helaas kun je echter niet bij de douane aankomen met de mededeling dat je auto steenslag heeft en dus 2.500 euro minder waard is, omdat vier plaatdelen (bumper, motorkap en de twee voorschermen) moeten worden overgespoten. Een waardevermindering door schade wordt alleen geaccepteerd met een expertiserapport van een speciaal erkende bpm-taxateur.
Tip: laat je auto keuren met schade
Je bent dolblij met je nieuwe auto en wil de lichte schade zo snel mogelijk laten repareren. Wacht hier echter mee tot na de keuring bij de RDW. Tijdens de keuring maakt de RDW met speciaal daarvoor opgehangen apparatuur foto's van jouw auto. Die beelden worden doorgestuurd naar de belasting om te vergelijken met het expertiserapport. Als je de schade al hebt laten repareren, betaal je uiteindelijk dus alsnog teveel bpm.

Met kleine schades, zoals steenslag, is de economische waarde van import-auto lager en betaal je minder bpm.