Vanwege de enorme financiële voordelen is de import van tweedehands auto's uit met name Duitsland de afgelopen jaren keer op keer met 20 tot 25% toegenomen. Hoewel het voornamelijk om jonge occasions gaat, kleven hier toch risico's aan. Risico's die Auto Import Trading uit Nijkerk echter al tien jaar buiten de deur houdt door als enige aanbieder van deze dienst een aankoopkeuring op locatie aan te bieden.


De aankoopkeuring in het buitenland is niet overbodig, zo heeft Jeroen Stolk van de Nijkerkse onderneming zelf al meerdere keren ondervonden. “Voordat we naar een auto in het buitenland afreizen, doen we eerst een telefonische check”, vertelt hij. “Door te vragen naar het verleden van de auto en meer specifiek naar de papieren en de onderhouds- en reparatiegeschiedenis, kunnen we al veel uitsluiten.” Zijn collega Peter-Hugo de Groot vult aan: “Om de kwaliteit van de auto's zoveel mogelijk te garanderen, doen we bovendien uitsluitend zaken met erkende merkdealers en maken we ter plekke een proefrit.” Toch kopen ook deze bedrijven occasions in waarmee wel eens fouten worden gemaakt. Peter-Hugo: “We maakten in Duitsland eens een proefrit met een slechts één jaar jonge Audi A6, waarvan de automaat niet bleek te functioneren. Ik geloof daadwerkelijk dat ze daarvan zelf niet op de hoogte waren.”

 

Schade verleden

Maar de aankoopkeuring in het buitenland behelst nog veel meer. Jeroen vervolgt: “We controleren pasnaden van op elkaar aansluitende plaatdelen en diverse lasnaden. Ook hebben we een professionele lakdiktemeter waarmee we de dikte van de lak in micrometers kunnen aflezen. Dit doen we over de hele auto om overgespoten plaatwerk of het gebruik van plamuur te ontdekken. Samen met de conditie van de lak zelf vertellen al deze zaken ons iets over een eventueel schadeverleden van een auto.”

 

Niet goed, geld terug

Tien jaar ervaring in de import van jong gebruikte auto's bewijst dat deze werkwijze functioneert. Peter-Hugo gaat verder: “We hebben nog nooit een 'foute' auto geïmporteerd, terwijl we uit de branche meerdere verhalen kennen van importauto's die een verborgen schadeverleden hadden. Wij doen ter plekke de aankoopkeuring en bellen vervolgens de klant over de staat van de auto, voordat we tot aankoop overgaan. Op deze manier draagt deze geen risico. Als enige auto-import van Nederland bieden wij daarom een 'niet goed, geld terug'-garantie. Na het huis is de aankoop van een auto de grootste die we in ons leven doen. Wij zorgen ervoor dat onze klanten daarop flink geld besparen, zonder dat ze daarbij risico lopen op een miskoop.”