Met de stijgende populariteit van auto-import komen er ook steeds meer cowboy-verhalen de wereld in. Een daarvan betreft de btw. Het zou niet nodig zijn bij import van een auto btw af te dragen, maar is dat wel zo? In dit artikel leest u alle ins en outs over btw bij auto-import.
Iedereen die een auto importeert krijgt te maken met een flinke papierwinkel. Centraal daarin staan de belastingen zoals bpm en btw. Vooral over die laatste belasting bestaat nogal wat onduidelijkheid, zo blijkt uit de vele vragen die wij daarover ontvangen.
Geen btw betalen
Onder andere doen verhalen de ronde dat bij auto-import niet persé btw betaald hoeft te worden. Dit is ten dele waar. Hoe het precies zit met betrekking tot btw en auto-import zetten we hier puntsgewijs op een rij:
1. Bij het kopen van een gebruikte auto hoeft, net als in ons land, in Duitsland geen btw te worden afgedragen.
2. Zakelijke rijders hoeven bij het auto importeren binnen de EU eveneens geen btw af te dragen. In dit geval is het wel handig om te weten of de te kopen auto:
a. een btw-auto is
b. of de verkoper de auto ook zonder btw wil verkopen
Is het antwoord in beide gevallen 'ja', dan is zakelijk kopen zonder btw af te hoeven dragen geen probleem. Kopers hebben in geval van punt 2 de volgende documenten nodig:
1. een btw-nummer
2. een maximaal drie maanden oud uittreksel van de Kamer van Koophandel
3. een kopie van het paspoort
Bovendien moet de koper tekenbevoegd zijn en vermeld staan op de formulieren van de Kamer van Koophandel.
Is de import-auto fiscaal wel een occasion?
Het importeren van een auto uit Duitsland vereist specialistische kennis, niet alleen van auto's en de mores van de autohandel, maar ook van de uitgebreide papierwinkel die erbij komt kijken. Dit zijn de punten waarop het mis kan gaan:
1 a. De belastingdienst ziet de auto fiscaal niet als occasion waardoor de koper in Nederland een naheffing krijgt van de btw over het aankoopbedrag. Een auto is fiscaal een occasion als deze minimaal drie maanden oud is en er minstens 3.000 kilometer op de teller staat.
1 b. Voor importbedrijven zoals Auto Import Trading is de drempel echter lager. Voor hen ziet de belastingdienst een auto fiscaal al als occasion als deze slechts één maand oud is en maximaal 1.800 km op de teller heeft. Het is een van de vele redenen om een in auto-import gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
2. Als je een auto importeert van buiten de EU (bijvoorbeeld Zwitserland of Amerika), dan is btw verschuldigd.
3. Als je een auto zakelijk koopt en je hebt in Duitsland btw betaald, dan kun je deze bij het Finanzamt terugkrijgen. Dit is echter een papieren rompslomp en kan bovendien erg lang duren.
Heeft u een mooie auto gezien en bent u benieuwd hoeveel hij kost als hij bij u voor de deur staat? Vraag het de specialisten van Import Auto's.
Bij de import van een auto komt een flinke papierwinkel kijken.