Onderhandelen over de prijs van een auto valt nog niet mee. Met deze tips van ons bedingt u als een echte pro de best mogelijke prijs voor uw importauto.


1. Een goede voorbereiding....

...is het halve werk inderdaad. Ook bij het onderhandelen over de prijs van bijvoorbeeld een Duitse importauto gaat dat op. Die voorbereiding is tweeledig. Allereerst moet je zorgen dat je de marktprijzen kent. Om bij het voorbeeld te blijven; bij import uit Duitsland kun je daarvoor onze favoriete sites mobile.de en autoscout24.de (deze laatste eveneens voor andere Europese landen) raadplegen. Zodra je de gemiddelde vraagprijs van de door jou te importeren auto hebt bepaald, vergelijk je die met de prijs van de auto die je op het oog hebt. Houdt er rekening mee dat variabelen zoals leeftijd, kilometerstand en de onderhoudshistorie op de prijs van invloed zijn.


2. Ga na hoe lang de auto al te koop staat.

Bij sommige sites, zoals mobile.de, staat dit in de advertentie. Reken maar dat een bedrijf graag afscheid wil nemen van een auto die het al drie, vier maanden op voorraad heeft. Doe dus je voordeel met die kennis!


3. Biedt bewust; op een gunstig tijdstip

Op verschillend momenten in de week en maand legt jouw bod extra gewicht in de schaal. Met het einde van de week in zicht willen verkopers graag nog een extra deal sluiten. Doe daarom vrijdag aan het einde van de middag, zo tussen 16:00 en 17:00 uur je 'laatste' bod. Ook op zaterdagmiddag wil dit nog wel eens werken. Om dezelfde reden is ook het einde van de maand een goed tijdstip om een bod te doen. Dat moet natuurlijk wel net uitkomen, want je kunt je afvragen hoe wijs het is om drie weken te wachten op een gunstig biedingstijdstip als je je droomauto hebt gezien.


4. Maak van de onderhandeling geen gebed zonder einde.

Verkopers willen graag zaken doen en zitten niet te wachten op tijdrovende onderhandelingen. Als je de auto daadwerkelijk wilt hebben, breng dan een realistisch bod uit van zo'n 500-1.000 euro onder de vraagprijs. Verwacht een dergelijke korting niet op een auto van minder dan 10.000 euro. Probeer tegenaanbiedingen van de verkoper te negeren. Is jouw aanbieding reëel en laat je de verkoper weten dat je serieus bent, dan heb je goede kaarten een deal te sluiten.