Ook in het buitenland zijn er helaas foute autohandelaren. Dat maakt het importeren van een auto extra risicovol, omdat je immers de taal niet of minder goed spreekt en de regels ter plekke niet kent. Veruit de meeste importauto's komen bij onze oosterburen vandaan. Daarom een aantal tips voor het importeren van een auto uit Duitsland.
Wij van Auto Import Trading hebben het allemaal al meegemaakt; auto's met verborgen gebreken (een defecte automaat bij een zo goed als nieuwe Audi A6), slinks weggewerkte schades (terwijl we duidelijk Unfallfrei hadden gecommuniceerd) en schimmig opgestelde contracten. Door onze kennis en ervaring en omdat we mogelijkheden hebben die particulieren niet hebben (om de geschiedenis van een auto te controleren), kunnen wij het risico bij de aanschaf van jonge tweedehands auto's zo goed als uitsluiten. Als u zelf een auto uit Duitsland wilt importeren zijn dit de zaken waar u extra op moet letten om te voorkomen dat u nat gaat.
1. Laat een onafhankelijke keuring uitvoeren.
Dit is eigenlijk de gouden tip. Laat de auto keuren door een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld een merkdealer van het merk van de auto van uw keuze. Zij kunnen de onderhoudshistorie nagaan, zien snel of een auto gerepareerde schade heeft en kunnen de algehele staat beoordelen. Uiteraard kost zo'n keuring geld. Als je dat liever in je zak houdt, kun je in ieder geval de volgende drie punten in acht nemen.
2. Particuliere autokopers zijn in Duitsland nog beter beschermd dan in Nederland.
Bij ons bedraagt de verplichte Bovag-garantie zes maanden bij auto's vanaf 4.500 euro. In Duitsland is een verkoper verplicht op alle auto's minimaal een jaar garantie te geven. Deze garantie geldt echter alleen bij verkoop aan particulieren. Van die regel proberen louche handelaren slinks gebruik te maken door in het verkoopcontract op te nemen dat de koper zakelijk (Gewerbetreibende) is en hij daarom van garantie (Gewährleistung/Garantie) afziet.
3. Een schadeauto is minder waard en gaat sneller roesten dan een schadevrije auto.
Terecht wil daarom niemand voor tienduizenden euro's een schadeauto kopen. Laat om deze reden altijd in het koopcontract vermelden dat de auto Unfallfrei is. Verkopers die schadeauto's oplappen met de bedoeling deze met veel winst tegen de waarde van een schadevrije auto te verkopen, plaatsen in de overeenkomst opmerkingen zoals 'de verkoper is niet op de hoogte van het schadeverleden' en/of 'de verkoper kan geen garantie geven dat de auto geen schade heeft gehad.' Let hierop en laat deze zinnen verwijderen, laat de auto keuren of zie van de koop af.
4. Er zijn nog meer zaken die kwaadwillende autohandelaren in koopcontracten zetten.
Let op zinnen waarmee ze zich vrijwaren van het weten van de juiste kilometerstand of opmerkingen in de trant van 'Gekocht zoals gezien'. Lees het contract daarom goed en onderteken niet voordat u antwoord heeft op vragen die onduidelijkheden in het koopcontract aangaan.