Een jaar geleden maakte de nieuwe BMW X3 zijn opwachting in de showrooms. Het aanbod jonge occasions in ons oostelijk gelegen buurland is inmiddels enorm groot. Dat maakt het importeren van een BMW X3 occasion uit Duitsland extra aantrekkelijk.

Nederlandse kopers besparen enorm veel geld als zij een jonge occasion importeren. Het grote aanbod in Duitsland maakt het vinden van een BMW X3 in de gewenste uitvoering en kleur gemakkelijk, mede omdat het wagenpark in Duitsland bijna zes keer zo groot is als dat van ons. Daarbij is het aandeel auto's van de Duitse merken relatief ook nog eens groter. De besparing die import op de bpm oplevert geldt al bij auto's vanaf zo'n drie maanden oud, want vanaf dat moment ziet de belastingdienst een auto als occasion. Een ander voordeel voor Nederlandse kopers van een Duitse occasion is dat de fabrieksgarantie pan-Europees geldig is. Kopers van een Duitse import-occasion hebben dus dezelfde garantie als iemand die een veel duurdere nieuwe auto bij een Nederlandse dealer koopt.

 

Groter

De derde BMW X3 is groter dan zijn voorganger. De wielbasis groeide zelfs met vijftien centimeter, wat positieve gevolgen heeft voor de beenruimte achterin en het formaat van de bagageruimte. Die heeft nu een inhoud van 550 liter wat met neergeklapte achterbank zelfs groeit tot 1.600 liter. Met de grotere maten schurkt de X3 dichter tegen zijn grote broer X5 aan. Bepaalde kenmerken van het design, zoals de forse grille en de standaard in 18 inch lichtmetaal uitgevoerde wielen bevestigen dit.

 

Semi-autonoom rijden

BMW levert de X3 in drie uitvoeringen: xLine, M Sport en Luxury Line. Er zijn allerlei elektronische rijhulp-systemen beschikbaar voor het nieuwe model waarmee de derde X3 op de snelweg semi-autonoom kan rijden. Voorbeelden zijn Active Cruise Control, Drivings Assistant Plus, Lane Keeping Assistent en Lane Changing Assistant.

 

Lichter

Net als zijn voorganger is de nieuwe A8 van aluminium. Daar viel dus geen winst te behalen en het is dan ook bijzonder dat het merk erin geslaagd is de A8 maar liefst 200 kilogram te laten afvallen. Desondanks zit de A8 zoals verwacht boordevol elektronische rijhulpen. Met AI Traffic Jam Assist is het bijvoorbeeld mogelijk om tot 60 km/u autonoom te rijden (level 3). De bestuurder hoeft dan zijn handen niet meer aan het stuur te houden.

 

Benzine en diesel

Het merk levert de X3 vanaf eind 2017 met een aantal benzine- en dieselmotoren. Er zijn drie benzinemotoren met vermogens van 184 tot maar liefst 360 pk voor de BMW X3 M40i. Beide vanaf november 2017 leverbare diesels leveren 190 en 265 pk. Versies met achterwielaandrijving hebben de aanduiding 'sDrive' in de naam, vierwielaangedreven X3's zijn te herkennen aan 'xDrive' in de typeaanduiding. In het najaar van 2018 heeft BMW bovendien een nieuwe topdiesel geïntroduceerd, de BMW X3 M40d (326 pk). BMW paart alle motoren standaard aan een achttraps automaat. Voor 2020 staat een volledig elektrisch aangedreven variant van de BMW X3 gepland, de BMW iX3.