Stappenplan voor het importeren van een auto.
Met de huidige belastingregels is het ontzettend voordelig om jonge premium occasions in het buitenland te kopen. Vooral Duitsland is vanwege het grote aanbod aan BMW's, Audi's, Mercedessen en Volkswagens populair. Hier volgt het ultieme stappenplan voor auto-import.1. Bepaal welk model en welke uitvoering je wilt kopen, wat die ongeveer waard is en wat je ervoor wilt uitgeven.

 

2. Zoek de auto van je keuze via de grote Duitse autosites [link] Mobile.de en Autoscout24.de of de officiële occasionportalen van de bovengenoemde merken.Lees meer

 

3. Bel de aanbieder en vraag naar belangrijke zaken als onderhoudsverleden, wie de vorige eigenaar was, de onderhoudshistorie en het eventuele schadeverleden. Houd er hierbij rekening mee dat er ook in Duitsland malafide handelaren zitten.  Lees meer

 

4. Onderhandel met de eigenaar. Ding altijd af en kom telefonisch een prijs overeen (tips) onder voorwaarde dat de auto bij aankomst is zoals afgesproken (de juiste uitvoering, schadevrij, met onderhoudshistorie etc.). Het beste kun je deze telefonische overeenkomst per e-mail laten bevestigen.

 

5. Regel vervoer naar de auto van je keuze en transport om de auto terug naar Nederland te brengen. Het is ook mogelijk met een tweede persoon de auto zelf terug naar Nederland te rijden. Hiervoor kun je bij de gemeente waar het bedrijf in Duitsland gevestigd is, zogenaamde Kurzzeitkennzeichen halen. Dit is vaak een langdurig ambtelijk proces, maar je kunt dan wel zelf legaal en verzekerd terugrijden tot aan de Nederlandse grens. Daarna moet je de auto alsnog laten transporteren, omdat je met de Duitse kentekenplaten in Nederland niet mag rijden. Helaas controleert de douane vanwege de toegenomen import hierop steeds strenger bij de grensovergangen.

 

6. Controleer de auto zorgvuldig. Is hij zoals beschreven? Zitten er geen krassen op of beginnende roest? Heeft hij geen schade gehad? Kloppen de papieren (het Duitse kentekenbewijs, het onderhoudsboekje, eventuele reparatiefacturen en de Tüv-papieren – de Duitse apk). Maak een uitgebreide proefrit waarin je alles, zoals het schakelen van de automaat, de werking van de remmen (trekt de auto niet naar links of naar rechts?), de schokdempers en werking van zowel de ventilatie, de airco als elektrische toebehoren (ramen, radio, centrale vergrendeling) op de juiste werking controleert.

 

7. Let goed op het aankoopcontract. Helaas proberen malafide bedrijven de in Duitsland verplichte garantie te omzeilen door een auto zogenaamd im Kundenauftrag (in opdracht van een klant) te verkopen.
Als je deze stappen volgt, kun je duizenden euro's besparen door een jonge occasion uit Duitsland te importeren.