De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om een auto te importeren. Maar dit jaar is de auto-import fors achteruit gelopen volgens cijfers van de Bovag (bron 1). Ondanks de toenemende populariteit van het importeren van auto’s gooit de corona crisis dit jaar roet in het eten.

 

Voor veel ondernemers is 2020 een jaar om snel te vergeten. En dat geldt ook voor veel auto-importeurs. Toen de crisis net begon was het echt kantje boord voor veel bedrijven in de auto-industrie. In april van dit jaar werden er 90% minder auto’s geïmporteerd vergeleken met april 2019. Sinds juni is de markt echter weer flink aangetrokken waardoor de gemiddelde daling van 2020 volgens de cijfers uitkomt op 7,2%.

 

Het begin van de crisis

Vooral in het begin van de corona crisis waren het zware tijden voor vrijwel alle bedrijven in de autobranche. Met name voor bedrijven in de auto-import omdat alle RDW keuringsstations gesloten werden. Hierdoor konden buitenlandse voertuigen tijdelijk niet worden geregistreerd. Het resultaat was een directe daling van 55% in de auto-import. Dit werd de maanden daarna wel weer gecompenseerd. Naast de onzekere economische tijden zorgde dit ook voor veel chaos en hevig fluctuerende voorraden bij de autobedrijven.

 

Welke auto’s werden er geïmporteerd?

De onderzoekers van de Bovag hadden het al verwacht: er worden steeds minder diesels geïmporteerd. Daartegenover staat dat er steeds meer elektrische auto’s worden geïmporteerd. Benzine auto’s blijven ongeveer gelijk, een kleine stijging van 3% ten opzichte van 2019 (bron 2).

 

De meest geïmporteerde tweedehands auto’s in 2020:

 1. VW Golf 

 2. VW Polo 

 3. Nissan Qashqai 

 4. Renault Captur 

 5. Ford Focus

 6. VW Tiguan

 7. Fiat 500

 8. Ford Fiesta

 9. Toyota Yaris 

 10. MINI One/Cooper 

 

De meest geïmporteerde elektrische auto’s in 2020:

 1. Audi e-Tron

 2. Hyundai Kona

 3. Renault Zoe

 4. VW e-Golf

 5. Tesla Model 3

 6. BMW i3

 7. KIA Niro

 8. Nissan Leaf

 9. Skoda Citigo

 10. VW e-Up

 

 

Bron 1: https://mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2020/september/import-en-export-van-personenauto-s-blijft-fors-ac


Bron 2: https://www.autovisie.nl/nieuws/deze-auto-werd-ondanks-de-coronacrisis-het-meest-geimporteerd/