De import van occasions doorbreekt in 2017 de grens van 200.000 auto's. Dat hebben brancheorganisatie Bovag en het RDC pas bekend gemaakt. Geheel volgens de trend van de laatste jaren groeit daarbij het aandeel jonge occasions, omdat steeds meer mensen de (financiële) voordelen daarvan zien.
De afgelopen jaren schreven we ook al over de import van occasions die keer op keer met 20 tot zelfs 25 procent toenam. Hoewel precieze cijfers pas later in 2018 beschikbaar zijn, hebben de Bovag en het RDC (Rai Data Centrum) nu al bekend gemaakt dat de import van occasions over 2017 opnieuw een enorme sprong maakt. Het aantal passeert voor het eerst de grens van 200.000 geïmporteerde occasions. Met de 168.300 [LINK] tweedehands auto's van vorig jaar in het achterhoofd, betekent dit opnieuw een groei van minimaal 20 procent.

 

Jonge occasions populair

Dat steeds meer mensen bovendien jonge occasions kopen ten koste van nieuwe auto's, bevestigt een blik op het totale aantal verhandelde auto's. Dat bedraagt in ons land in 2017 2,4 miljoen exemplaren. 20 procent daarvan is jonger dan vier jaar en nog altijd 11,5 procent is zelfs jonger dan twee jaar. Het aantal nieuw verkochte auto's van plusminus 415.000 stuks zit daarbij aan de onderkant van de trend van de afgelopen tientallen jaren.

 

Import uit Duitsland

Steeds meer handelaren, particulieren en zelfs officiële merkdealers importeren auto's om aan de grote vraag naar jonge buitenlandse occasions te voldoen. Vooral Duitse merken zoals Audi, BMW en Mercedes zijn populair, maar ook Volkswagen, Porsche, Volvo en Skoda vinden Nederlandse kopers interessant. Import van deze auto's uit Duitsland is zeer aantrekkelijk door het financiële voordeel dat Nederlandse kopers kunnen behalen. Daarnaast is het extra interessant, omdat in Duitsland het occasionaanbod vele malen groter is dan bij ons, want het Duitse wagenpark is maar liefst zes keer zo groot. Tenslotte vallen Nederlandse kopers voor de rijkere uitrusting van Duitse occasions en hebben ze de zekerheid dat garantie pan-Europees overdraagbaar is.