Skoda's eerste SUV is lang genoeg op de markt om uit Duitsland te importeren. De Skoda Kodiaq arriveerde in maart bij de Europese dealers. Het importeren van een occasion kan al vanaf drie maanden oud.
De Skoda Kodiaq is de Tsjechische tegenhanger van de Volkswagen Tiguan. De midsize SUV is een Skoda in de zin dat hij net iets ruimer en soberder is dan zijn concurrent en familielid. Andere SUV's waartegen de nieuwkomer het opneemt zijn de iets kleinere Audi Q5, de BMW X3 en de Seat Ateca. De lengte van de Kodiaq bedraagt 4,70 meter. In de kofferbak is plaats voor 720 liter bagage. Dat is overigens zonder de optionele derde zitrij die van de Kodiaq een zevenpersoons SUV maakt. Klap je alles plat, dan slokt de Tsjech maar liefst 2.065 liter bagage op. Een omklapbare bijrijdersstoel is optioneel en maakt inladen van zaken tot 2,80 meter lang mogelijk. Kopers kunnen ook een elektrisch bedienbare achterklep bestellen en er is zelfs een elektrisch bedienbare trekhaak beschikbaar. Functionaliteit staat als vanouds hoog in het vaandel bij Skoda.

 

Motoren

Skoda levert de Kodiaq met vijf motoren uit de stal van Volkswagen: een 1.4 TSI (met 125 of 150 pk) en een 2.0 TSI met 180 pk. Er zijn twee 2.0 TDI-versies met 150 of 190 pk. Standaard is er een handgeschakelde zesbak en sterkere varianten hebben een zeventraps DSG in combinatie met vierwielaandrijving. Skoda levert de Kodiaq in drie uitrustingsniveaus: Active, Ambition en Style. Alle in deze klasse gebruikelijke rij-assistentiesystemen behoren tot de uitrusting evenals adaptieve cruise control en een reeks airbags. In de botsproeven van EuroNCAP haalde de Kodiaq pas de maximale score van vijf sterren. Voor wie een standaard Kodiaq niet ruig genoeg is, komt Skoda op termijn ook nog met de Kodiaq Scout. De extra sportieve SUV-rijder komt aan zijn of haar trekken met de aanstaande Kodiaq Sportline en de Kodiaq RS. Die laatste krijgt een 240 pk sterke bi-turbo dieselmotor.

 

Tweedehands Skoda Kodiaq importeren

Wie wat anders wil dan de geijkte Audi Q3 of BMW X-serie kan over de grens in Duitsland kijken naar Skoda Kodiaq occasions. Deze worden al vanaf drie maanden als zodanig door de belastingdienst aangemerkt, wat bij import veel financieel voordeel oplevert. Importeer je een Skoda Kodiaq uit Duitsland, dan bespaar je zomaar enkele duizenden euro's op een vergelijkbare auto uit Nederland. Andere voordelen van het importeren van een tweedehands auto zijn het feit dat de keuze in Duitsland veel groter is (de automarkt is bij onze oosterburen zes keer zo groot) en dat Duitse auto's veel rijker zijn uitgerust.