Voor de steeds grotere aantallen mensen die de financiële voordelen van het importeren van een auto uit Duitsland ontdekken, is het zaak de risico's in de gaten te blijven houden. Met deze tips importeer je veilig je nieuwe bolide.
In ons vorige blog berichtten we over de enorme groeispurt (+62% in 2015) die de import van jonge occasions (van plusminus één jaar oud) uit met name Duitsland momenteel doormaakt. Het financiële voordeel lokt steeds meer mensen, maar om geen kat in de zak te kopen is specialistische kennis noodzakelijk.


1. Neem het verkoopcontract goed door

Helaas heb je ook in Duitsland foute autohandelaren. We hebben ze allemaal voorbij zien komen; geniepige uitsluitingen in verkoopcontracten waardoor je als koper geen rechten hebt. Voorbeelden hiervan zijn opmerkingen over het feit dat:
a. de verkoper niet weet of de auto 'unfallfrei' is.
b. de koper de auto koopt van een particulier in plaats van een autobedrijf (in Duitsland moeten autobedrijven garantie geven en op deze manier komen ze daar onderuit).
c. de koper een handelaar is (waarmee de verkopende partij zich eveneens indekt).
d. de verkoper de kilometerstand slechts heeft afgelezen en dus niet op de hoogte is van de werkelijke kilometerstand.


2. Om de redenen genoemd bij punt 1 is het beter de auto bij een officiële merkdealer aan te schaffen. Die zijn weliswaar iets duurder dan vrije handelaren, maar daar krijg je veel zekerheden voor terug.

3. Investeer in een aankoopkeuring

Hoe jong een occasion ook is en hoe mooi hij er ook uitziet, het blijft een gebruikte auto waar verborgen gebreken aan kunnen zitten. Gelukkig blijft bij import de fabrieksgarantie tegenwoordig behouden, maar de administratieve rompslomp van een garantiezaak wil je niet en je nieuwe auto kort na aanschaf langdurig moeten missen al helemaal niet. Laat daarom door een onafhankelijke partij altijd een aankoopkeuring uitvoeren. Die zit bij Auto Import Trading bij de prijs van Importpakket C inbegrepen.


4. Controleer de echtheid van onderhoudsboekjes

De onderhouds- en de kilometerhistorie winnen de laatste jaren steeds meer aan belang bij het kopen van een auto. En terecht, want deze zaken vertellen veel over de technische staat en daarmee de waarde van een auto. Helaas springen steeds meer ongure types hierop in door via sites als E-bay onderhoudsboekjes aan te bieden. Zoek op www.e-bay.de maar eens met de term 'Scheckheft'. Met stempels en een paar handtekeningen zijn deze boekjes dus makkelijk te vervalsen. Controleer daarom bij de koop van een auto in het buitenland altijd de echtheid ervan door de dealer van de betreffende stempels te bellen en te vragen naar de historie van de te kopen auto.

Onderhoudsboekjes worden tegenwoordig op internet gewoon te koop aangeboden, waardoor deze helaas makkelijk te vervalsen zijn.