De import van occasions uit met name Duitsland en België is in 2016 opnieuw enorm toegenomen. Dit is extra bijzonder als je nagaat dat de import in de jaren daarvoor ook al enorm gestegen is, zoals we begin vorig jaar al meldden. Dit blijkt uit onderzoek van VWE Automotive en het vakblad Automobiel Management.
De cijfers zijn verbluffend en illustreren dat steeds meer Nederlandse autokopers profiteren van de financiële voordelen die met auto-import te behalen zijn. In de jaren 2012 tot en met 2014 groeide de import van occasions ieder jaar met 25%. Daarna kwam het topjaar 2015 met een plus van zelfs 28%. Dit werd gevolgd door 2016 waarin de groei weliswaar iets afzwakte, maar met een plus van 20,1% nog altijd enorm is. In absolute cijfers betekent dit dat in 2016 168.300 tweedehands auto's uit omliggende landen op Nederlands kenteken zijn gezet. We kunnen dan ook stellen dat auto-import inmiddels een structureel onderdeel van de Nederlandse occasionverkoop vormt.
Vooral jonge occasions
Als we de import-auto's naar leeftijd in sprongen van vijf jaar onderverdelen, valt veruit het grootste deel (bijna 80.000 occasions) in de jongste categorie. Dit komt, omdat het financiële voordeel op de import van jonge occasions (tot ongeveer drie jaar oud) het grootst is. Tegelijkertijd biedt deze groep auto's kopers de meeste zekerheid, omdat de fabrieksgarantie ondanks import intact blijft. Die is als gevolg van Europese wetgeving namelijk grensoverschrijdend en dus ook tussen internationale kopers overdraagbaar.
Audi, BMW en Mercedes
Het grootste deel van de import van jonge occasions komt voor rekening van de Duitse merken, zoals Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes en zelfs Porsche. Als we kijken naar segmenten, valt op dat Nederlandse kopers van import-auto's, geheel in lijn met de internationale trend, steeds meer kiezen voor SUV's. De groei van medium SUV's (bijvoorbeeld de Volkswagen Tiguan, Audi Q5 en BMW X3) bedraagt over 2016 36%. Een categorie groter, bij de zogenaamde full size SUV's (Volkswagen Touareg, BMW X5 en X6, Audi Q7), bedraagt dit percentage zelfs 48.

Uit onderzoek door VWE Automotive en het vakblad Automobiel Management blijkt dat steeds meer Nederlandse consumenten profiteren van de (financiële) voordelen van auto-import.